Większe spożycie kawy zawierającej kofeinę wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia trądziku różowatego, wynika z artykułu opublikowanego w JAMA Dermatology.

Naukowcy przeanalizowali dane obejmujące 82 737 uczestników, wśród których było 4945 przypadków klinicznie rozpoznanego trądziku różowatego. Średni wiek wszystkich uczestników badania wynosił 50,5 roku. Z badań wynika, że ryzyko wystąpienia trądziku różowatego zmniejszyło się o 23% przy co najmniej czterech porcjach kawy dziennie.

Zdaniem autorów kofeina może działać poprzez wpływ na kurczliwość naczyń. Kofeina zawiera również przeciwutleniacze i działa immunosupresyjnie, co może łagodzić stany zapalne. Kofeina może także modulować poziomy hormonów, takich jak adrenalina, noradrenalina i kortyzol, które mogą wpływać na trądzik różowaty.

Ale:

Poprzednie badania i przeglądy dotyczące kontroli przypadków donoszą o różnym wpływie spożycia kofeiny lub kawy na ryzyko trądziku różowatego. Estońskie badanie kliniczno-kontrolne i przegląd literatury z Francji nie wykazały istotnej różnicy w ryzyku między grupami spożywającymi różne ilości kofeiny, podczas gdy badanie kliniczno-kontrolne z Polski wykazało zwiększone ryzyko u osób pijących kawę.